Posted on Leave a comment

[:bg]Лечение на кожата от природата и полезните свойства на прополиса[:]

лечебни свойства на прополиса

[:bg]

Невероятните консервиращи свойства на медa се дължат на неговите антибиотични средства, които спират растежа на бактериите. Древните гърци и египтяни са използвали меда, за консервиране и различни разкрасителни процедури.

Медът  е изключително питателна храна, пълна с ензими и минерали. Твърди се, че Клеопатра е изпозлвала мед като елексир за красота. В днешни дни, нерафиниран мед се използва за различни козметични цели, като кремове за ръце, блясък за устни и маски за лице, както и за други лечения на кожата. Изключително ефективно средство за лечение на възпаления, успокояване и хидратира на сухата кожа.

А знаете ли, че медът не е единствения продукт, който пчелите създават? Друго тяхно ценно съединение е прополисa. Прополисът е комбинация от смолата, която пчелите събират от иглолистните и останалите целогодишно зелени растения и пчеления восък. Именно прополисът се използва за стерилизиране и против заболяване на пчелните кошери.

Изследователи са идентифицирали повече от 300 съединения в прополиса. Повечето от тези съединения са форми на полифеноли. По-конкретно, прополисът съдържа полифеноли, наречени флавоноиди. Флавоноидите се изграждат от растенията като форма на защита. Срещат се в храни, за които се счита, че имат антиоксидантни свойства, включително:

  • плодове
  • зелен чай
  • зеленчуци
  • червено вино

Един от флавоноидите, наречен Pinocembrin, има специфично противогъбично действие. Скорошно проучване установи, че благодарение на неговото действие, тежки изгаряния се повлияват благоприятно, тъй като подпомога оздравителния процес и изгаждането на нови тъкани.

Прополисът и неговите флаваноиди са ефективни срещу херпеси и ракови образования.

Друго проучване е доказало, че подходяща доза прилагана по три пъти на ден е ефективна за по-бързото лечение на херпеси.

По отношение на раковите заболявания се смята, че прополисът предпазва от размножаване на раковите клетки, намалява вероятността една клетка да стане ракова и блокира каналите, през които раковите клетки си взаимодействат.

Флаваноидите са антиоксиданти, които се борят срещу заболявания и увреждания в организма. Благодарение на тях, прополисът е отличен антибактериален, противогъбичен и антивирусен агент. Използва се широко за лечение на акне, проблемна кожа и като противозвъзпалителен продукт. Това го превръща в отлично средство за почистване и предпазване на кожата от вредни външни замърсители. Цветът му варира от жълто до тъмно кафяв, в зависимост от произхода на растенията, от които е извелечен.

В продуктите за грижа за тялото и лицето, предимно се използва екстракт от пчелен прополис, вместо суров мед. Някои общи търговски приложения включват паста за зъби и вода за уста, шампоани и лосиони за коса, продукти за баня, след бръснене,  кремове против бръчки, акне, чувствителна кожа, сапуни и др.

Източник: http://www.healthline.com/[:]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *