Posted on Leave a comment

Гладуване за Здраве и Дълголетие: Нобелова Награда за Изследване на Клетъчното Стареене

гладуване за здраве

Японският клетъчен биолог Йошинори Ошуми спечели Нобелова награда за медицина през 2016 г., за своите изследвания върху това как клетките рециклират и обновяват съдържанието си, процес наречен автофагия. Гладуването активира аутофагията, което спомага за забавяне на процеса на стареене и има положително въздействие върху обновяването на клетките.

Какво е Автофагия?

По време на гладуване клетките разграждат протеини и други клетъчни компоненти и ги използват за енергия. По време на аутофагията клетките унищожават вируси и бактерии и се изчистват от повредените структури. Това е процес, който е от решаващо значение за тяхното здраве , обновяване и оцеляване.

Гладуване за Здраве

Учените са открили, че гладуването между 12+ до 24 часа води до автофагия и се смята за една от причините, поради които е свързано с дълголетие. Има многобройни изследвания, които свързват гладуването с подобряване контрола на кръвната захар, намаляване на възпаленията, загуба на тегло и подобрена мозъчна функция. Проучването на Ошуми дава някои обяснения свързани с тези изследвания. Упражненията също могат да предизвикат автофагия в някои клетки, което им позволява да започнат процес на възстановяване и обновяване.

Не забравяйте, че дори да се гладува за 12 и повече часа, приема на храна трябва да се контролира и да не се преяжда. В някои практики е посочено, че по време на гладуване, когато се прави със здравословна цел, не трябва да се приема нищо друго освен вода. В интервала на хранене се набляга на плодове и зеленчуци!

Може да прочетете цялата стратия тук: Fasting

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *